Úton a természetben.

Túraddikt

Élvezd otthonról a természetet! Videók otthonmaradó túrafüggőknek.

2020. március 24. - bencicuska

Az otthonmaradás lelkileg nem könnyű a természetjáró számára. Vannak, akik mellette voksolnak, mások ellene érvelnek. Állásfoglalás helyett azonban inkább azoknak szeretnék kedveskedni néhány videóval, akik az otthonmaradást választják, hátha ez enyhíti az elvonási tüneteket. 

p1450148_1.JPG

A Sebesvíz mésztufavízesése

Koratavaszi felvételek a Bükk-hegység legvadregényesebb és egyben legmeredekebb patakos völgyéből. A barlangból kilépő karsztforrás magas mésztartalmú vizéből ahogy a széndioxid elillan, mésztufagátak kezdenek el épülni. A gátak képződésének folyamatát felgyorsítják a patak nyirkos, párás környezetében élő mohák, algák, és más növények, melyek a biológiai folyamataikhoz széndioxidot vonnak el a vízből. Így a völgytalpra a karsztforrástól a torkolatig nagy mennyiségű forrásmészkő rakódott le, melyeken több ágra szakadva zúdul alá a tiszta karsztvíz. Csapadékos időszakban gyakran lehet találkozni itt legfotogénebb kétéltűnkkel, az esetlen mozgású foltos szalamandrával, amint csigákra, gilisztákra, rovarokra vadászik.

  

Zuhatag az egykori óriásvulkán peremén

Az Északnyugati-Kárpátok legnagyobb kialudt vulkánja a Gyetva városától nem messze található Pol'ana. Gyűrű alakú kalderájának külső peremén, egy 23 méter magas sziklafokon alakult ki a Bystré-vízesés. A zuhatag a Bystré Vrátka nevű településről érhető el legkönnyebben a zöld jelzésű turistaúton. A vízesés sziklájának tetejére egy létrás, láncos ösvényen tudunk felkapaszkodni, ami egy kis adrenalinbombát is ad. A Pol'ana területe UNESCO Bioszféra Rezervátum, a változatos élővilág jeles képviselői a nagyragadozók, például a barna medve. A területen való túrázáshoz mindenképp ajánlott a medvecsengő is, hiszen itt az egyik legnagyobb a medveészlelések száma. Megijedni persze nem kell, Erdéllyel ellentétben az Északnyugati-Kárpátokban halálos kimenetelű medvetámadás az elmúlt száz évben nem történt.Ködtenger a Szádelői-völgy felett

Nem titok, hogy a monumentális szurdokvölgy, Közép-Európa egyik legszebb kanyonja egyike kedvenc túracélpontjainknak. Részletes blogbejegyzés is született róla, ez ide kattintva olvasható. 

Januári túránkon a hőmérsékleti inverzió különleges és látványos jelenségét tapasztalhattuk meg idefent: a leszoruló hideg, nyirkos levegő kísértetiesen úszik be a völgy hasadékába. Ez látható az alábbi felvételen.


Videóajánló

A YouTube-on kifejezetten sok magyar tartalom közül lehet válogatni, ami a túrázást illeti. A legigényesebbek közül válogattam össze néhányat.

1. andrás szemlédi

Az encsi bázisú Németh Bertalan főként a Zemplén, a Cserehát, a Bükk vidékeit járja, de újabban az Országos Kéktúra bejárását is videókkal dokumentálja. Nagyon informatív, igényes felvételekkel operáló videós, szórakoztató, időnként rendkívül fárasztó humorral. A legtöbb videója egész estés kikapcsolódás!

2. Cobranco

A főleg biciklis videókat feltöltő nagyszájú kalandor Európa számos pontján megfordul. Videóira jellemző a nagyon fárasztó humor, viszont nagy tapasztalata, széleskörű helyismerete miatt kifejezetten informatív felvételeket közöl.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést! Ha tetszett, kérlek oszd meg, és kedveld a Facebook oldalunkat is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turaddikt.blog.hu/api/trackback/id/tr515551190
Nincsenek hozzászólások.