Túraddikt - Úton a természetben

Túraddikt - Úton a természetben

Két könnyű téli túra a Magas-Tátrában az aktív pihenést választóknak

2018. december 21. - bencicuska

Az év végi szellemi-lelki kimerültség orvoslására idén is a természetjárást választottuk. A Magas-Tátra magashegyi levegője és hóval fedett zord csúcsainak látványa kifejezetten alkalmas erre a célra. Ebben a fotós beszámolóban két könnyű, családbarát túrát ajánlok azoknak, akik a téli hónapokban szeretnének kicsit aktívan kikapcsolódni a Kárpátok legmagasabb hegységében.

1_2.jpg

2_2.jpg

Habár személy szerint a nyári-őszi Tátra rajongója vagyok inkább (hobbitúrázóként is elérhetők a magasabb régiók, biztonságosabb a túrázás, később sötétedik, gyönyörű, változatos a növényvilág, stb.), azért télen, havasan is szép, mert ilyenkor teljesen más arcát mutatja, nem beszélve arról, hogy ilyenkor jobban lehet értékelni az alacsonyabban fekvő részeket is. Éppen ezért most nem a kihívás, hanem inkább a laza nézelődés volt a célunk, amikor elindultunk két napra. Szállást a közvetlenül a hegység lábánál elterülő Nova Lesnán (Alsóerdőfalva) foglaltunk, ahonnan autóval mindössze 5 perc Ótátrafüred, de a villamos is megáll itt. 

Ótátrafüredről a Zamkovszky-menedékházhoz

3_2.jpg

A Tarajkára vezető siklóvasút pályája, háttérben a Lomnici-csúccsal

9 óra körül, verőfényes napsütésben, plusz 10 fokban érkeztünk meg az Ótátrafüred központjában lévő parkolóba, ahol a borsos, 6 eurós napi parkolódíj kifizetése után elindultunk a Tarajkára vezető zöld jelzésű turistaúton. Érdekesség, hogy a tavaly januárban még medvék által kiborogatott konténereket már medvebiztos rács védi a városban. Ótátrafüred (ma Stary Smokovec) egyébként a Magas-Tátra első üdülőtelepülése volt, ami a 19. század óta népszerűségnek örvend, jó kiszolgáló infrastruktúrával rendelkezik. Innen a Tarajkára egyébként siklóvasúttal is feljuthatunk, viszont ez 8 euróba kerül, alig több mint 200 méter szintkülönbség leküzdéséért cserébe. 

4_2.jpg

A Nagyszalóki-csúcs gerince

A zöld jelzésű turistaút az elmúlt másfél évtized viharai által sújtott, megtépázott fenyőerdőben vezet, kis öröm az ürömben viszont, hogy cserébe szép kilátás nyílik a Nagyszalóki-csúcsra, valamint a Poprádi-medencére és az Alacsony-Tátrára. Kényelmes, nézelődős tempóban is körülbelül egy óra alatt felérünk a Tarajkára, ami a Nagyszalóki-csúcsból lefutó gerincnyúlvány, 1300 méter magasságban, ezenkívül fontos turistaközpont, ahová tömegesen érkeznek a turisták. A sikló felső állomásán kívül van itt tubing pálya, szánkópálya, egy (magas árkategóriájú) hotel és étterem, szuvenírárusok, valamint minden télen állítanak egy jégtemplomot is. A jégtemplomba, amely ezúttal a Szent Péter székesegyházat ábrázolja, szerencsére még a siklóvasúttal megérkező tömeg előtt sikerült bejutnunk. 

5_2.jpg

Kilátás a Tarajkáról

6_2.jpg

A jégtemplom

7_2.jpg

A kötelező medvés fotó

A Tarajkáról továbbhaladva a zöld jelzésen, a hangulatos Bilík ház érintésével ereszkedtünk le a kanyargós, hófedte erdei ösvényen a Tar-patak völgyébe, ahol a híres Tarpataki-vízeséssorozat látható. Télen ezek megfagynak és hó fedi nagy részüket, így nem annyira látványosak, mint a nyári időszakban, de azért így is érdekes látványt nyújtanak. Először a Hosszú-vízesést érintjük, majd sorra következik a Nagy-Tarpataki-vízesés, a Rejtett-vízesés, aztán legfelül a Kis-vízesés.8_2.jpg

Kilátás a Tarajkáról a Tarpataki-völgybe

9_1.jpg

A Közép-orom gerince

10_2.jpg

Bilík menedékház

11_1.jpg

A Tar-patak behavazott medre

12_1.jpg

A megfagyott Nagy-Tarpataki-vízesés

A Kis- és a Nagy-Tarpatak összefolyásánál érjük el a Rainer-rétet, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a környező hegyormokra. Itt áll a Tátra legrégebbi menedékháza, a Rainer György által az 1860-as években épített Rainer-kunyhó. A kunyhót 1884-után, a Zerge-szálló megépítése után elhanyagolták, és csak azután nyitották meg újra, hogy a Zerge-szálló egy tűzben megsemmisült. A kunyhóban büfé üzemel, valamint a tátrai hegymászás történetéről tekinthetünk meg egy kis kiállítást itt. Mi elsősorban azért mentünk be a házba, hogy a ház egyedi tűzzománc jelvényét megvásároljuk, amit a legtöbb tátrai kunyhóban megtehetünk.


13_1.jpg

A Rainer-rét alatt

14_1.jpg

A Rainer-kunyhó, 1301 méteren

A Rainer-rétről a piros jelzésű Felső-turistaúton mentünk tovább, a hegyoldalban kígyózva. 10 perc után elérjük a Kis-Tarpataki-völgy leszakadó sziklafalának zuhatagát, az Óriás-vízesést, amely most jégképződményeivel nyújtott szép látványt. A hatalmas sziklák között kanyarogva egyre szebb kilátás nyílik a Nagy-Tarpataki-völgyre és a Közép-oromra. A Kis-Tarpataki-völgy bejáratánál, 1475 méteren érjük el a sötét, hangulatos fenyőerdőben fekvő Zamkovszky-menedékházat. A családias hangulatú, 1943-ban épített házban meg is ebédeltünk. Ide már nem járművel hordják fel az ellátmányt, hanem gyalogos teherhordók végzik az utánpótlást. A hegyi ház 20 fő számára nyújt szállást, öt négyágyas szobában.

15_1.jpg

A Felső turistaúton

16_1.jpg

Kilátás a letarolt erdő felett

17_1.jpg

A megfagyott Óriás-vízesés jégképződményei

18_1.jpg

Kilátás az Óriás-vízesés felett

19_1.jpg

20.jpg

A Nagy-Tarpataki-völgy

 21_1.jpg

A Zamkovszky-menedékház

Innen a 2015 méteren található Téry-menedékház, vagy a Kőpataki-tó irányába lehet továbbmenni, viszont mi idő hiányában csak a piros jelzésen megközelíthető, 1550 méteren található Lomnici-kilátóhelyig mentünk fel, ahonnan szemügyre vehetjük eddig bejárt túránk útvonalát. Szemben a Nagyszalóki-csúcs hatalmas tömbje vet árnyékot a Tarpataki-völgyre, felfelé pedig a Nagy-Tarpataki-völgyet és a környező csúcsokat láthatjuk. Délnyugat felé az Alacsony-Tátra hosszan elnyúló főgerince húzódik, a Király-hegytől egészen a Gyömbérig.

22_1.jpg

23_1.jpg

A Király-hegy a Lomnici-kilátóról

24_1.jpg

A Nagyszalóki-csúcs tömbje a Lomnici-kilátóról

25_1.jpg

A Lomnici-kilátó esőbeállója

Innen visszafordultunk és újból élvezhettük az útról nyíló panorámát, ezúttal más perspektívából és délutáni fényekben. Lefelé újabb meglepetés ért minket: szembetalálkoztunk a tátrai sztár-rókával, Eliskával (a róka szlovákul líska), aki naphosszat kóborol a Rainer-rét és a Kis-Tarpataki-völgy között, hogy egy-két fénykép erejéig pózoljon a turistáknak - egy kis elemózsiáért cserébe. Viszont mint azt egy korábbi bejegyzésben már írtam, nem szabad a vadállatokat etetni, mert káros a környezetre, így mi ingyen dolgoztattuk szegény Eliskát, a fényképekért cserébe nem kapott tőlünk semmit. Ótátrafüredre éppen sötétedéskor értünk vissza (azaz 4 óra után), a túra kb. 14 kilométer hosszú volt.

26_1.jpg

27.jpg

A Zamkovszky-ház felé visszaúton

28.jpg

Havas táj a piros turistaúton

29.jpg

Pillantás a Tarajka gerincére a hotellel és lejjebb a Bilík házzal

30.jpg

31.jpg

Eliska

32.jpg

33.jpg

A Tarajkára vezető piros jelzésen

Túra a Zöld-tavi házhoz

34.jpg

A Késmárki-Fehér-víznél, a háttérben a Nagy-Morgás és a Lomnici-csúcs

35.jpg

A Fehér-víz

Másnap már nem volt ennyire kellemes az idő, a hegyek szürke, komor arcukat mutatták, szakadó hóesésben. A Késmárki-Fehér-víz (Biela Voda) parkolójában ezúttal megúsztuk a 6 eurós parkolódíjat (nem voltak kint a parkolóőrök), és megcéloztuk a Zöld-tavi-házat. Az út a menedékházig 7 kilométer hosszú, 600 méter szintkülönbséggel, ami ugyan nem kevés, de a hangulatos fenyőerdő és feljebb a panoráma a Magas- és Bélai-Tátra csúcsaira feledteti velünk a fáradságot.

36.jpg

37.jpg

Kilátás a Mészárszék gerincére (Bélai-havasok)

38.jpg

39.jpg

A Zöld-tavi-völgy katlana felé

40.jpg

A Zöld-tavi menedékház

41.jpg

42.jpg

Kilátás a Bélai-Tátrára a ház mellől

Az 1550 méter magasan álló Zöld-Tavi-menedékház, úgy vélem, a Magas-Tátra déli oldalának legszebb fekvésű háza. Közvetlenül a (nyáron) gyönyörű színű Zöld-tó partján áll, félelmetes, függőlegesen emelkedő sziklacsúcsok ölelésében. A ház(ak) igen hányatott története 1880-ra nyúlik vissza: először a tó északi partján épült fel egy ház, amit a viharok és tűzvészek többször tönkretettek, ezért áthelyezték a déli partra, de 1890-ben leégett a teteje. Az eredetileg fából épített házat később kőből építették újjá, 1897-től már ez a téglából és gránitból épült ház fogadott turistákat. Nevét a Magyarországi Kárpát Egyesület fővédnökéről, Frigyes főhercegről kapta. Az I. világháború után vette fel a Zöld-tavi Menedékház nevet, majd 1950 és 1991 között Albert Brnčal hegymászó nevét viselte. A házban az energiát egy kis vízerőmű szolgáltatja, azonban télen dízelmotort is igénybe vesznek.  Mire a házban megebédeltünk, elállt a havazás és megnyílt a kilátás a csúcsok felé. A hegyek hol ködben úsztak, hol tisztán látszottak. Még hosszú percekig csodáltuk a kilátást a befagyott tó partjáról. Innen a Felső-turistaúton terveztünk továbbmenni a Nagy-Fehér-tó és a Gyopár-menedékház irányába, de hótalp hiányában erről le kellett mondanunk, talán majd tavasszal pótoljuk. Így jobb híján visszafelé is ugyanarra mentünk, mint felfelé, ezúttal hóesés nélkül és tágasabb panorámát élvezve.

43.jpg

44.jpg

A Késmárki-csúcs

45.jpg

A befagyott Zöld-tó

46.jpg

47.jpg

Ködben úszó hegycsúcsok

48.jpg

49.jpg50.jpg

51.jpgA visszaút

Fáradtan, de mégis kipihenve értünk haza a nagyjából három órányi vezetés után. Összességében bárkinek tudom ajánlani ezt a két túrát, de természetesen csak megfelelő időjárási viszonyok mellett. A Tarajkáról lefelé akár bérelt szánkóval is mehetünk, lényegesen meggyorsítva a lejutást. 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek, nyomj egy tetszik-et a Facebook oldalunkra, hogy azonnal értesülj a friss tartalmakról! 

A bejegyzésben szereplő adatokat a magas-tatra.info weboldalról szereztem, melyet mindenkinek bátran ajánlok böngészésre!

A bejegyzés trackback címe:

https://turaddikt.blog.hu/api/trackback/id/tr6514504744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2018.12.24. 04:27:27

A zöld-tavi háztól nem lehet látni a Bélai-Tátrát, mert előtte a Zerge-csúcs (Kozi stit) magasodik.
A Bélai-Tátra szemlélését a Fehértavi-csúcsról (Jahnaci stit) javaslom, páratlan látvány!
A ház melletti képeken az a jellegzetes meredek csúcs a Karbunkulus-torony (Jastrabia veza)
süti beállítások módosítása