Túraddikt - Úton a természetben

Túraddikt - Úton a természetben

Ismeretlen csodák a Gömör-Tornai-karszton: az Ördög-barlang és az Áji-völgy

2018. október 28. - bencicuska

A Gömör-Tornai-karszt egyik leglátványosabb részén, a Szádelői-völgy közvetlen közelében, azzal párhuzamosan fut az Áji-völgy. A mintegy négy kilométer hosszú, sziklabordákkal és meredek lejtőkkel tagolt szurdokvölgy híres mésztufaképződményein kívül is kínál látnivalókat. A kanyon oldalaiban több barlang is kialakult a víz eróziós munkájának hatására. Ezek közül az egyik leglátványosabb az úgynevezett Ördög-barlang, amely a Szádelői-fennsík meredek oldalában, az Ördög-hídja sziklaszorosánál nyílik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bence Kovács (@bencicuska) által megosztott bejegyzés,

A Karsztvidék két leglátványosabb völgye, az Áji- és Szádelői-szurdokok tektonikus törésvonalak mentén alakult ki, eredetükre több tudományos magyarázat is létezik. Egyes tudósok szerint barlangjáratok boltozatának beszakadásával keletkeztek, egyesek szerint pedig egyszerűen epigenikus völgyekről van szó. Hogy ez mit jelent? Az évmilliók során lerakódott felszínközeli, puhább, nem karsztos rétegek a víz és más elemek koptató munkája és a hegység kiemelkedése során gyorsan lekoptak, miközben a  kemény mészkő a felszínre került, a völgy pedig "átöröklődött" a karsztos kőzetre, amelyben így szurdok keletkezett. Az igazság valószínűleg valahol a két elmélet között van.

p1280412.JPG

A Jászói-fennsík sziklái Áj felett

A gyors esésű patakok a hegy belsejéből kioldott mészkövet rakják le medrükben, édesvízi mészkőrétegeket építve, melyeken vízesések buknak alá. A környék lakói a könnyen vájható édesvízi mészkövet (mésztufát/travertinót/darázskövet) házaik építésére használták, a természetes gátakon alábukó víz erejét pedig áramtermelésre hasznosították. Ezeknek az emberi beavatkozásoknak láthatjuk nyomait az Áji-völgyben is.

p1170474.JPG

p1280448.JPG

Ugyanaz a vízesés, különböző időpontokban

Az ingadozó vízhozamú Áji-patak vízeséseit inkább csapadékos időben érdemes felkeresni: a vízfolyás a nyári kánikulák során eltűnik a kőzetek repedéseiben és búvópatakként folytatja útját, legközelebb pedig csak a Nagy-vízesés alatt bukkan újra felszínre. 

p1080066.JPG

Az Ördög-hídjánál mindössze 6 méter a kanyon szélessége

A vízesések megcsodálása után a kalandvágyóbbak felkereshetik az Ördög-barlangot, amely a környék legimpozánsabb barlangbejáratával rendelkezik. Megtalálása nem egyszerű, és ha tudjuk is a pontos helyét, a megközelítéssel sem lesz könnyű dolgunk. A Felső-vízesés után felfelé kell haladni az Ájfalucskába vezető műúton, míg elérünk egy látványos szűkületet. Ez az úgynevezett Ördög-hídja nevű sziklaszoros, mely mindössze 6 méter széles, a műút építése előtt pedig még ennél is keskenyebb volt. A völgynek ez a része elképzelhető, hogy barlangjárat felszakadásával keletkezett. Ezt támasztja alá az innen nyíló több barlangüreg is, mint például az Ördög-barlang. A barlang megközelítéséhez az alábbi leírást tudom nyújtani: 

A sziklaszoros előtt egy szélesebb, parkolásra is alkalmas placc látható. Ha itt a Szádelői-fennsík (bal oldal) irányába tekintünk, a meredek, kőgörgeteges törmeléklejtőn megpillanthatunk egy ösvényt is. Kellő óvatossággal kapaszkodjunk fel az ösvényen, ahol kell, használjuk a kezünket is! Néhány méter megtétele után már látjuk is a lélegzetelállító méretű barlangszájat. A völgytalphoz képest nagyjából 50-60 métert kell emelkedni mire elérjük a bejáratot.

p1280477.JPG

A Pokol kapuja előtt állunk

A monumentális, 15 méter magas és 2,5 méter magas sziklakapun átlépve tényleg olyan érzése van az embernek, mintha a pokol kapuján lépne be. Néhány méter után elkeskenyedik a járat, amelynek valószínűleg van folytatása is, de még nem tárták fel a kutatók. A barlangot inaktív forrásbarlangnak tartják, amelyet egykor a víz eróziós munkája vájt ki, de ma már teljesen száraz. A jelenlegi végpontból visszatekintve talán még lenyűgözőbb látványban lehet részünk.

p1280460.JPG

p1280473.JPG

p1280474.JPG

Visszatekintés a völgy felé

Külön említést érdemel, hogy bár a gyalogos turisták körében nem túl ismert a barlang, a sziklamászók előszeretettel gyakorolják itt a mennyezeten való függeszkedve mászást, erről pedig a mászókapcsok és kötelek árulkodnak.

p1280475.JPG

A barlang egyetlen feltárt terme

 

p1280478.JPG

A burjánzó növényzet eltakarja a barlangszájat

Visszafelé szintén kellő óvatossággal közlekedjünk a meredek és csúszós talajon! Ha valakinek kedve támad megtekinteni a barlangot, vagy túrázni az Áji-völgy környékén, írjon egy kommentet, vagy küldjön egy Facebook üzenetet, és szívesen segítek a tervezésben! 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg Facebookon, illetve like-old Facebook oldalunkat is, hogy minél több emberhez eljuthassanak túratippeink!

A bejegyzés trackback címe:

https://turaddikt.blog.hu/api/trackback/id/tr4714328587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.10.31. 21:15:55

A Felvidék meseszép.
Köszi
süti beállítások módosítása