Túraddikt - Úton a természetben

Túraddikt - Úton a természetben

Celje – a város, ahol évezredek futnak össze

2020. szeptember 02. - bencicuska

Hangulatos óváros némi jugoszlávos beütéssel, középkori erőd pazar panorámával, római szekérút a várkastély pincéjében – a Cillei család egykori birtoka rengeteg felfedeznivaló érdekességet tartogat.

p1570471.JPG

A több mint kétezer éves múltra visszatekintő Celje városában és környékén számos történelmi kor emlékeivel összefuthatunk. Hatnapos szlovéniai nyaralásunkról hazafelé tartva valami könnyedebb, városnézős program után kutattam, amikor megláttam néhány képet a várból nyíló kilátásról. Nagyobb utánaolvasás nélkül is jó választásnak tűnt, azonban amikor az óváros mellett leparkoltam, rögtön megfogott a hely hangulata. Szándékosan nem gurultam fel egészen a vár bejáratáig (amit egyébként meg lehet tenni), úgy voltam vele, kicsit fedezzük fel a környéket is. A fizetős parkolóból (2,5 €/nap) kiérve rögtön az Alpok irányából a Száva felé siető Savinja-folyó parkosított partján találjuk magunkat, ahol dolmányos varjak és szürkegémek sütkéreznek. A két parton egy-egy, a Habsburgok korából és a jugoszláv időszakból származó házakból egyaránt álló településrész áll, a folyó kanyarulata feletti meredélyről pedig első célpontunk, az Óvár (Stari Grad) vagy más néven Felsővár pillant le büszkén, magas, lőrésekkel csipkézett tornyaival.

p1570493.JPG

p1570498.JPG

p1570413.JPG

p1570420.JPG

p1570409.JPG

 

Természet a városban 

Végig a folyóparton, tiszta, rendezett környezetben, gyalogosok és kerékpárosok számára egyaránt használható útvonalon juthatunk el a Várhegy lábáig, ahol egy hídon keresztezzük a Savinjába torkolló Voglajna-patakot. Innen egy meredeken emelkedő turistaösvényen juthatunk fel kb. 20 perc alatt a vár bejáratához. A kaputorony mellett kialakított ajándékboltnál lehet megváltani a belépőjegyet, ahol – ami egész Szlovéniára jellemző – angolul kaptunk tájékoztatást, illetve meglepő módon magyar nyelvű kiadványt a várról. A diákbelépő kifejezetten olcsó volt, 2 €/fő. A várnak egy-egy szakasza mindig felújítás alatt áll, az alapvetően jó állapotban megmaradt erősséget korhű módon restaurálták az elmúlt évtizedekben. A vár egyike Szlovénia legnagyobb erődítményeinek.

p1570415.JPG

A város felé emelkedő Stari Grad (Óvár vagy Felsővár)

p1570417.JPG

440px-vischer_topographia_ducatus_stiria_035_cilli_celje.jpg

A vár ábrázolása 1686-ból. Forrás: Wikiwand

Az első várat a hegytetőn a karintiai nemes Heunburg család emeltette a 12. században, ekkor épülhetett a román stílusú palota is. Később csatározások során a vár egyes részei elpusztultak, helyükre új védműveket építettek, és mindig korszerű módon építgették tovább, így a vár képe évtizedről évtizedre változott. A várat a 14. században Žovnek (Sanneck) urai örökölték a Heunburg család kihalása után, így lettek belőlük Celje azaz németesen Cilli grófjai, vagyis Cilleiek. Rájuk még visszatérek, mivel fontos szerepük volt a város felvirágoztatásában, és magyar történelmi szempontból is találhatunk köztük néhány fontos személyt. A Cilleiek alakították kényelmes lakóhellyé a várat, megépítve a kb. 20 méter magas Friderikov tornyot, mely a vár legmagasabb építménye, illetve a ma tetővel fedett, fehérre meszelt falú háromemeletes lakótornyot. A külső és a belső várat árok választja el egymástól, több védőfal, kaszárnya, bástya került még kiépítésre a Cillei-korszakban. A támadással bevehetetlen várból egy alagút vezetett élelmiszerraktárak irányába, hogy nehezebb legyen a védők kiéheztetése. Egyes beszámolók alapján a Várhegy és a szomszédos dombok között völgyhidakkal teremtették meg a kapcsolatot.

p1570424.JPG

A Pelikán-torony és a román kori palota romjai

p1570421.JPG

p1570426.JPG

A Frigyes-torony a belsővár árkának túloldaláról nézve

Ma hálásak lehetünk a középkori embereknek, akik erre a magaslati pontra építkeztek, hiszen a völgytalp felé több mint százötven méterrel emelkedő vár fokáról gyönyörű kilátás nyílik a folyóvölgyre, mely felett a Keleti-Alpok előhegyeinek alacsony, de a hegység magasabb régióihoz méltó módon, meredek falakkal leszakadó, erdőtől zöldbundás kúpjai emelkednek. A távolban persze tiszta időben megmutatják magukat a Kamník-Savinja-Alpok csipkézett kétezresei is. Alattunk pedig Celje ősi városa terül el, jól kirajzolódik a középkori városmag, körülötte pedig az újabb építésű városrészek és iparterületek sűrű hálózata. A kilátást legszélesebben a város irányában emelkedő védőbástyáról élvezhetjük, de talán mégszebb a Frigyes-toronyból, ahonnan a vár tornyai és ódon falai is belekomponálhatók a fotóba.

p1570431.JPG

p1570434.JPG

Kilátás Celjére és a környező dombokra

p1570436.JPG

A Savinja mély, kanyonszerű völgye

p1570441.JPG

p1570475.JPG

A távolban a Kamniki-Alpok csipkézett hegyvonulata

p1570445.JPG

A román-kori palota romjai

p1570447.JPG

A várudvar

A várban több kiállítás is helyet kapott, például egy középkori nyomda, mely sajnos ottjártunkkor nem volt látogatható. A lakótorony szintjeiben a vár lakóinak életét bemutató kiállítást tekinthetjük meg, itt különösen tetszett a Cillei ház kusza családfája. Innen a belső fa gyilokjárón a fal mentén a Frigyes-toronyba sétálhatunk át, melynek alsó szintjén egy hatásvadász módon, derengő vörös fénnyel megvilágított kínzóeszközöket tekinthetünk meg, ehhez még nyomasztó zenei aláfestést is kapunk. Innen egyenesen a negyedik emeletre mászhatunk fel, ahonnan csodás körkilátásban van részünk. A torony egy tragikusan végződött szerelem után kapta a nevét.

p1570451.JPG

p1570452.JPG

p1570467.JPG

Kiállítás a várban

img_20200826_110959.jpg

p1570481.JPG

p1570480.JPG

Kilátás a Frigyes-toronyból

Veronika és Frigyes

A középkori nemesi családok körében, kiváltképp az olyan kiterjedt hatalommal bíró nemesek esetében, mint amilyen a Cillei-ház is volt szó sem lehetett szerelemházasságról. A családfő komoly dinasztikus politikát folytatott, próbálva örökösödési jogot szerezni újabb területekre. Ezért ellenezhette 1424-ben fia, Frigyes egy köznemesi származású nővel, Veronika Deseniskával köttetett házasságát II. Cillei Hermann (akinek a nagyszabású dinasztikus elképzeléseit jól mutatja, hogy annak a Cillei Borbálának az apja volt, aki Luxemburgi Zsigmond második felesége lett). A házasság különösképp botrányos lehetett, miután Frigyes első felesége, Frangepán Erzsébet rejtélyes körülmények között meghalt.

A Cillei Frigyes és Erzsébet közötti házasság tipikus érdekházasság volt, mely igen jelentős hozománnyal járt együtt. Miután két gyermekük született (közülük az egyik még gyermekkorában meghalt, a másik pedig az a II. Cillei Ulrik volt, aki bizonyos szempontból később fontos szerepet játszott a magyar történelemben is), a házastársak nyolc éven keresztül külön éltek. A hozományokkal kapcsolatos területi viták miatt 1423-ban Frigyes apja, Hermann találkozót rendelt el a szlavóniai Korponában, ahol a házaspár együtt töltötte az éjszakát. Reggelre Erzsébet halott volt. Az akkori viszonyok mellett nem lehetett kizárni azt sem, hogy Frigyes meggyilkolta feleségét, főleg miután egy évvel később összeházasodott szerelmével, ezt azonban a történészek nem erősítik meg. Mindenesetre akkoriban a szlavón és horvát nemesek között az eset hatalmas felháborodást keltett.

Veronika Deseniska egy alacsony származású köznemes volt, így Hermann a házasságra úgy tekintett mint családjának nemességét beárnyékoló szégyenfoltra, ezért érvényteleníteni akarta azt. A rejtőzködő Frigyest sógora, Luxemburgi Zsigmond fogta el és záratta az Óvár legmagasabb tornyába, mely azóta az ő nevét viseli. Veronikának egy ideig még sikerült elrejtőznie a vadont járva, illetve Vurberk várában. Végül elfogták és Celjébe szállították, ahol Hermann boszorkánysággal vádolta, mondván, hogy ily módszerekkel csábította el fiát, őt pedig meg akarta mérgezni. Így vette kezdetét a mai Szlovénia területén lejátszódott első boszorkányper. Veronikát a boszorkányság vádja alól felmentették, ez azonban nem akadályozta meg Hermannt, hogy börtönbe zárassa, ahol később vízbe is fojtották, feltehetőleg Hermann parancsára. Frigyest végül 1426-ban kiengedték fogságából, miután bátyja, a rangidős örökös Hermann meghalt. Frigyes és apja között az ellentétek viszont nem szűntek meg, 1435-ben egy grófi kinevezés miatt apa és fia között konfliktus kerekedett, Zsigmond király pedig nehezen tudott állást foglalni a vitában. Hermann végül még ugyanabban az évben Pozsonyban meghalt. Róla még később fogok írni.

A várudvarban, ahol egy szép állapotban megmaradt kút is található, nyáron rendezvényeket szoktak tartani, sőt, rendezvények megtartására bárki kibérelheti akár az egész várat. A várudvaron az egyik fal tövében Maribor városa ajándékaként a világ (egyik) legidősebb, ma is termő (kb. 400 éves) szőlőjének egyik tőkéjét is nevelik.

p1570458.JPG

A védművek

p1570487.JPG

Várkút

p1570490.JPG

A legidősebb ma is termő szőlő Mariborból

A vár nagyjából arra a sorsra jutott a későbbi évszázadokban, mint bármely másik. Stratégiailag szerepe megszűnt, a haditechnológia változásával védművei elavulttá váltak, így köveit jobb híján építőanyagnak hordták el más épületekhez. Szerencsére már viszonylag hamar, a 19. században megkezdődött a vár felújítása és idegenforgalmi célú hasznosítása, mely napjainkig tart.

Egy szép drónvideó a várról és környékéről

A vár megtekintése után úgy döntöttünk, maradunk és felfedezzük kicsit a várost is. Így visszatértünk az óvárosba, ahol bolyongtunk egy kicsit az utcákon, persze mindenféle rendszer nélkül. Utólag, már információk birtokában jöttünk rá, hogy bár sokmindent megnéztünk, néhány dolgot mégis kihagytunk. A középkori városmagot falak védték. A városfal egyes szakaszai még ma is láthatók, például a Vízitorony, mely a város folyó felőli oldalát védte (Vodni stolp), vagy a színház épületébe szervesen beleépítve az egykori börtön tornya.

p1570507.JPG

Jobb oldalt látható a színházba beleépített tömlöctorony, mely a városfal része volt

p1570506.JPG

Étterem a lakóházakba beépített egykori városfal tövében

A városban egyaránt találunk modernebb épületeket, néhány múlt századi jugoszláv lakóházat, 18-19. századi díszes, szépen felújított épületeket, de reneszánsz várkastélyt is. A föld alatt pedig egy még ősibb város, Celeia romjai húzódnak. Elhaladtunk az éppen felújítás alatt álló Szent Dániel templom mellett, kisétáltunk a város főterére. A teret egyik oldalról a vasúti pályaudvar 1846-ban, a vasút városba való bevezetésekor emelt épülete zárja le. Balra a türkiz színben pompázó épület a Városi Takarékbank neoreneszánsz palotája, jobbról pedig a város talán legszebb épülete, a Celje-ház emelkedik. A Celje-házat (Celjski Dom) 1905-1906 között a város német lakosai építtették neogótikus stílusban, mintegy saját városházaként, miután a szlovének megépíttették a Narodni Dom-ot. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után moziként is működött, ma itt üzemel a Turisztikai Információs Központ.

 

p1570499.JPG

p1570500.JPG

A főtér, szemben a vasútállomás, balra a bank, jobbra a német városháza. Az előtérben az utazásból visszatérő Alma M. Karlin szobra.

A téren egy szobrot is találhatunk, ez a bőröndjét a vasútállomástól hazafelé cipelő Alma M. Karlint ábrázolja, aki egy celjei származású világutazó - néhány év alatt a világ számos országában megfordult a múlt század elején, utazásának fő célja a Távol-Kelet volt. Utazásairól és hazahozott gyűjteményéről egy időszakos kiállítást is megtekinthettünk a városi múzeum egyik kiállítóhelyén.

p1570501.JPG

A német városháza neogótikus épülete

p1570502.JPG

p1570504.JPG

p1570505.JPG

p1570512.JPG

Celjei részletek

A város utcáit járva néhány római korból származó emlékkel is találkozhatunk, például egy ókeresztény keresztelőkúttal, de a Főtéren a jövőben in situ kiállításra kerülnek majd a tér alatt húzódó római villa romjai. A folyó túlpartján, a városi park területén Herkules templomának romjait is felfedezhetjük – sajnos ez nekünk kimaradt, de sebaj, majd legközelebb! Az egyik utcasarkon a két világháború között épített bank oszlopsorral díszített, esztétikus bejáratát csodálhattuk meg. Röviden szólva a város teljesen elvarázsolt építészeti diverzitásával, néhány órát még simán el lehetett volna barangolni a szűk utcácskáin.

p1570510.JPG

Színház

p1570509.JPG

Háború és béke emlékmű

Ezután a Cilleiek reneszánsz várkastélyát céloztuk meg , ahol a város történelméről szóló kiállítást tekinthetjük meg. A várudvarban egy trebuchet, azaz ellensúllyal működő hajítógép rekonstrukcióját is szemügyre vehetjük. A várkastélyban működő múzeumba fejenkénti 3 eurós diákbelépővel juthattunk be, amivel a régi grófi kúriába is bemehettünk. A várkastély valódi különlegessége, hogy az egykori várpincében in situ kiállított római romokat tekinthetünk meg. Már a Cilleiek is rajongtak a római műalkotásokért, az építkezések során feltárt szobrokat, műtárgyakat kiállították. Márpedig ezekből akadt bőven a város alatt!

p1570514.JPG

Az Alsóvár részben felújított épülete

A keltáktól a rómaiakon át a szlovénekig

A hegyek között, folyók torkolatánál kialakult, jól védhető és nyersanyagokban gazdag medence már ősidők óta lakhelye volt az embernek, amit jól bizonyítanak az újkőkorszakból és a bronzkorból származó leletek, például urnamezők. Az első településnek nevezhető közösséget a hallstatti kultúra hozta el a vaskor elején, erről az egyik közeli dombon található őskori erődítmény nyomai tanúskodnak. Őket a kelták váltották i.e. 400 környékén – egészen biztos, hogy a város mai neve, az egykori Keleia/Celeia a „kelta” szóból származik, mint ahogy az is, hogy a Savinja és Száva folyók nevei is kelta eredetűek. A kelták a városban a hegyekből származó sóval, vassal, arannyal kereskedtek, sőt, akkoriban még hajóval is közlekedtek a Savinján.

Az egyre terjeszkedő Római Birodalomba kr. e. 16-ban csatolták Celeiát és környékét (Noricum) a Baltikumot a Földközi-tenger vidékével összekötő Borostyánút feletti ellenőrzés megszerzése végett. A rómaiak nagyjából 400 éven át uralkodtak a területen. A gazdag és nyüzsgő Celeiát korabeli beszámolók Második Trójának is nevezték – a népes várost vastag falak, erős tornyok védték, a kereskedelmi utak találkozásánál pedig az akkor ismert világ népei mind megfordultak, azaz valódi világváros lehetett a maga idejében, ahová nyugdíjazott veteránok is előszeretettel telepedtek le. A kelta, természethez közeli istenek követése mellett virágzott a Mithrász-kultusz és idővel persze a kereszténység is. A város területén egy ókeresztény bazilika romjait is megtalálták.

img_20200826_132229.jpg

Római országút a várkastély pincéjében

A gazdag város tündöklésének a birodalom hanyatlásának egyik okaként számon tartott népvándorlási hullám vetett véget. A barbár népek támadásainak kezdetben ellenálló várost Attila hun seregei rombolták földig. Ezután megkezdődött a földművelő szlávok betelepülése. A középkor első évszázadaiban nem volt különösebb szerepe a városnak, de az 1100-as évektől fokozatosan egyre több és több említést tesznek róla a krónikák, feljegyzések. A Sanneck család tagjai, amikor megszerezték Celje vagy németül Cilli várát, politikai ambícióiktól hajtva a város felvirágoztatását szorgalmazták – ez még nagyobb ütemben folytatódott, amikor hercegi rangot is kaptak. A 15. század elején nagy építkezések zajlottak, megjelentek a zsidó bankárok, kereskedők, végül az 1430-as évekre újra városként tekintettek Cillire. Eljött a második virágkor, II. Frigyes (akiről korábban már szó volt), megszerezte a Stájerországi városok kiváltságait Cilli számára. Ekkor építették meg a reneszánsz palotát (alsóvár) és a városfalakat is megerősítették, tudósok, humanisták tevékenykedtek a városban. A Cillei család 1456-os férfiági kihalásával azonban egy öröklési szerződés miatt a Habsburgokra szállt a város tulajdonjoga.

celje-1441.jpg

Celje látképe a 18. században (Johannes Hötzel - J.v. Rainhofen.)

Így hát a Habsburgok uralma alatt, Alsó-Stájerország részeként fejlődött tovább a város, némiképp veszítve a virágzó kulturális értékből, melyet a Cilleiek adtak neki. Gazdaságilag azonban továbbra is releváns tudott maradni, mivel a Magyar Királyság és Itália közötti kereskedelmi útvonalon feküdt. A városnak persze időközben rengeteg kihívással kellett szembenéznie, többek között árvizekkel és földrengésekkel. A 19. században a vasút bevezetése meghozta az ipari forradalmat. Az óváros legtöbb ma is álló épülete a vasút bevezetésétől az első világháborúig tartó időszakban épült. A 19. század végén a nemzeti mozgalmak felerősödése miatt konfliktusok gerjedtek a város német és szlovén lakossága között, a lakosság kettészakadt – ebben az időszakban mindkét nemzetiség saját városházát épített magának, melyek napjainkig emlékeztetnek erre az ellentétekkel teli időszakra.

p1570478.JPG

Az óváros madártávlatból

A második világháborúban a náci megszállás, a háborút követően pedig a jugoszláv kommunista rezsim szedett rengeteg áldozatot. A várostól nem messze, Teharje településen található náci katonai tábort a jugoszláv titkosszolgálat foglalta el, melyet koncentrációs táborrá alakítottak, a háború utáni néhány hónapos időszakban pedig több ezer embert mészároltak le törvényes ítélet nélkül, a nácikkal való kollaboráció vádjával. A mészárlás egyes részleteire csak a 90-es években derült fény, egészen addig titkosítva voltak.

Szerencsére az utóbbi évtizedek sötét múltját már maga mögött tudta hagyni Celje, a gyönyörűen renovált városközpont, a pezsgő, rendezvényekkel teli kulturális élet, a nyüzsgő utcák, remek kávézók és éttermek, a turistabarát látnivalók és a csodálatos természeti környezet miatt a városról alkotott benyomásom külső szemlélőként, hogy kellemes, hangulatos, barátságos.

A várkastély pincéjében korszerű módon, helyben megőrizve láthatjuk az egykori római utat, mely átszelte a várost, illetve a két kaputorony alapzatát. Néhány helyen freskótöredékek láthatók a falakon, máshol régebbi korok hadvezéreinek vagy politikusainak mellszobrai vannak egyszerűen beépítve az erődfalakba. A rómaiak a barbár támadások idején nem voltak kíméletesek a kultúrával, ha potenciális építőanyagról volt szó. A kaputorony közvetlen szomszédságában egy gazdagabb polgár villájának alapzata látható, máshol pedig az antik padlófűtés működésébe pillanthatunk be.

In situ kiállított római romok - részletek

Az emeleten az őskori kultúrák világába pillanthatunk be, rengeteg korabeli tárgy, őslelet bemutatásával, illetve képet kaphatunk a medvekultuszról is. Feljebb a Cillei grófok életét bemutató kiállítást találhatunk, az egyik teremben a család szinte összes tagjának a koponyáját kiállították, emléket adva tetteikről. Furcsa érzés szemtől szemben állni a család utolsó férfiági leszármazottjával, II. Cillei Ulrikkal (vagyis jobban mondva földi maradványainak egy részével), akit 1456-ban Hunyadi László ölt meg Nándorfehérvárnál.

A Cilleiek uralma és hanyatlása

A fantasyregények írói gyakran merítenek ihletet történelmi szereplők életéből, és bizony a Cillei ház gazdagságát, politikai ármánykodásait, vagy éppen családi drámáit akár még a Tűz és Jég Dalának Lannisterei is megirigyelnék.

celjski_grofje_ozemlje.png

A Cilleiek birtokai hatalmuk csúcsán (Forrás: Wikipedia)

A Sanneck család 1322-ben örökölte meg a Vovberkek kihalása után Celjét, hatalmuk gyorsan növekedett a város gazdaságával egyetemben, főleg miután IV. Lajos német császár gróf rangot adományozott nekik 1341-ben. Innentől kezdve nevezték őket Cilleieknek, mivel a központjuk Cilli/Celje városa lett. A család tagjai profi dinasztikus politikát folytattak, próbálva relevánsak maradni az európai politikai színtéren, jövedelmező beruházásként is értelmezhető házasságokat kötve. A 15. század elejére birtokaik a mai Szlovénia, Horvátország és Magyarország területeire kiterjedtek, így olyan jelentős politikai rangokat is magukénak tudhattak, mint például a horvát-szlavón-dalmát bánság, vagy a zagorjei hercegi cím. A Cilleiek lányaikat Közép-Európa nagy uralkodóházainak tagjaihoz adták, így például a lengyel Piastokhoz és Jagellókhoz, vagy a bosnyák Kotromanicsokhoz.

p1570454.JPG

A csúcsra törésükben fontos szerepet játszott a katasztrofális kimenetelű, Nikápolynál lezajlott 1396-os ütközetben való részvétel. II. Hermann a török fogságba került Zsigmond király segítségére sietett és kimentette a szorult helyzetből, cserébe Zsigmond neki ajándékozta Zagorje tartományt, illetve néhány horvát várost. Aztán a 15. század első éveiben a királyhoz a politikai ambíciói miatt is hűséges Hermann ismét megsegítette Zsigmondot.  Miután 1395-ben első felesége, Anjou Mária meghalt, kérdésessé vált a király legitimitása. Továbbá a magyar báróknak nem tetszett, hogy a király a hozzá hű, hadjárataiban résztvevő alacsonyabb rangú nemeseket bárói rangra emelt, így összefogtak ellene és elfogták. A királypárti bárók természetesen a segítségére siettek, ligájuknak Garai Miklós és persze Cillei Hermann volt a két vezetője (akik a későbbi Sárkány lovagrend alapító tagjai közé tartoztak). A fogságból Zsigmond kiszabadult, aminek persze ára volt: fel kellett bontania tervezett házasságát Piast Margittal és Hermann lányát, a Zsigmondnál jóval fiatalabb Cillei Borbálát kell feleségül vennie.

barborabellifortis.jpg

Bellifortis - Cillei Borbála (forrás: Wikiwand)

Cillei Borbála egyike a legmegosztóbb történelmi személyiségeknek a középkori Európában. Az akkori magyar nemesi családok nem voltak megbékélve a Cilleiek nagyravágyó politikájával, és egyébként is jellemző volt a családra a hűtlenség és a családon belüli ármánykodás, így aztán könnyedén elhitették a több nagy birodalom kormányzását egyszerre folytató, elfoglalt királlyal, hogy Borbála megcsalja őt, 1419-ben száműzte is udvarából. Egyes történészek szerint valójában Zsigmond csak nem volt megelégedve felesége igen határozott elképzeléseket követő kormányzási módszereivel. A korabeli beszámolók alapján ha a pletykák igazak is voltak, Zsigmondot sem kellett félteni, hiszen ő sem vetette meg más nők társaságát. Hűtlenség ide vagy oda, Borbála korának egyik legfurmányosabb politikusnője volt, akit a kortársai félelemmel vegyes csodálattal, vagy éppen utálattal szemléltek. Borbála végül természetesen visszakönyörögte magát Zsigmond kegyeibe, melyben lányuk, Erzsébet is szerepet játszhatott.

1200px-counts_of_celje_coat_of_arms_1-4_svg.png

A város és a család címere (forrás: celje.si)

Néhány évvel azután, hogy Zsigmondot Német-Római császárrá koronázták, uralkodásának utolsó évében a Cillei család is hatalmának csúcsára ért – a Német-Római birodalom hercegi címét is elnyerték. A Habsburgok Zsigmond halála után nem ismerték el a Cilleieket egyenrangúként (a 14. században még a vazallusaik voltak), így háborúskodás tört ki közöttük. Az 1443-ban a két család között kitört háborúból a Cilleiek kerültek ki győztesként, ami így megszilárdította az uralmukat. Cilli grófjainak uralma a csúcson ért véget, II. Ulrikkal.

Ulrik folytatta nagyapja és apja ambiciózus politikáját, sőt, túl is szárnyalta őket befolyásával a Német-Római birodalom és a Magyar Királyság politikájába. A Habsburgokkal vívott háborúból győztesen kijött család végül szövetséget kötött riválisaival, II. Habsburg Albert német és magyar király pedig tábornokává tette meg Ulrikot. Albert halála után Ulrik rokona, az özvegyen maradt Luxemburgi Erzsébet támogatására indult, majd elősegítette az Albert halála után nem sokkal született László megkoronázását. Ulrikot persze nem a rokonai iránt érzett jószándék vezérelte: meglátta a lehetőséget abban, hogy a kiskorú király támogatójaként hatalmas befolyása legyen az ország politikájában. Ezt több mint egy évtizeden keresztül tartó rivalizálás követte a Cilleiek és a Hunyadiak között, akik kölcsönösen szabotálták egymás tevékenységét, így gyengítve az egyre erősödő török veszély elleni védekezés lehetőségét is.

Ulrik 1452-ben gyakorlatilag régensuralkodóvá vált, miután III. Frigyes császártól kikényszerítette az V. László feletti gyámságot, ezt Hunyadi és támogatói nem tűrték és a királyt Prágába vitték. A két család közötti rivalizálást házasságkötéssel és közös túszejtéssel próbálták elsimítani. Ulrik apja halálával 1454-ben még nagyobb vagyonra tett szert, és úgy tűnt, a karrierje csak felfelé ível. Az 1456-os nándorfehérvári ütközet után nem sokkal Hunyadi János pestisben elhunyt, ekkor az országgyűlés Ulrikot tette meg kormányzóvá (minden bizonnyal azzal az indokkal, hogy a Hunyadiakra már nem igazán van szüksége a királyságnak, miután a déli határvédelem a törököre mért vereség miatt "feleslegessé" vált). Hunyadi János fia, László azonban ezt nem hagyta annyiban, a királyt és Cilleit Nándorfehérváron csapdába ejtette, végzett az újdonsült kormányzóval, majd magának követelte a rangot a királytól. A történet többi részét pedig már jó eséllyel ismerjük - V. László végül nem hagyta bosszú nélkül nagybátyja halálát...

img_20200826_142059.jpg

II. Cillei Ulrik koponyája

Így ért hát véget a csúcson Celje grófjainak az uralma. A legenda szerint Ulrikot felesége nem akarta elengedni Nándorfehérvárra, miután fekete hollót látott, amit rossz ómennek tartott. És végül a jóslat, ha jelképesen is, de igaz volt: tényleg egy hollóval díszített címerpajzsú Hunyadi végzett vele. A Cilleiek persze ténylegesen nem haltak ki: a családnak női ágon még ma is élnek leszármazottai, örökségük pedig Celje városának képében is továbbél.

 

img_20200826_135738.jpg

img_20200826_151201.jpg

img_20200826_152657.jpg

img_20200826_142922.jpg

Részletek a kiállításról

A várkastély megtekintése után átsétáltunk a kívülről is gyönyörű reneszánsz palotához, ahová szintén érvényes volt a belépőnk. Megtekintettük a földszinten az Alma M. Karlin utazásairól szóló kiállítást, és egy jelvényekből, kitüntetésekből és érmekből álló gyűjteményt. Az emeleten pedig egy csodás, gyönyörű műalkotásokat felvonultató művészettörténeti kiállítást járhattunk végig, ahol a palota egy-egy terme egy-egy korstílust mutatott be a középkori művészettől egészen a historizmusig. A központi termet egy gyönyörű mennyezeti freskó díszíti.

p1570516.JPG

A gyönyörű reneszánsz palota épülete

Őszintén szólva, a rengeteg látnivaló miatt a pár órásra tervezett program majdnem egy egész napra elnyúlt, és még tovább is tudtunk volna nézelődni. Városnézésünket egy jegeskávéval koronáztuk meg, amivel jelképesen el is búcsúztunk Szlovéniától - persze tudván, hogy ide még vissza kell térnünk. (Tudom, jellemző rossz tulajdonságom, hogy nem kronológiai sorrendben írok a kirándulásainkról, de a KulTúraddikt rovat már kongott az ürességtől) 

Celje kiváló program akkor is, ha csak rövidebb időre megyünk Szlovéniába, hiszen a határtól mindössze kb. másfél órára van, az autópályáról lehajtva pár perc alatt a városba juthatunk.

 kepkivagas_3.JPG

Cillei Bence Borbála valószínűleg NEM így nézett ki. 

img_20200826_153939.jpg

Búcsúkávé

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket! Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel, és nyomj egy 'Tetszik'-et a Facebook oldalunkra is!

Hangulatos óváros némi jugoszlávos beütéssel, középkori erőd pazar panorámával, római szekérút a várkastély pincéjében –...

Közzétette: Túraddikt – 2020. szeptember 2., szerda

Felhasznált források:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turaddikt.blog.hu/api/trackback/id/tr8516185846
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása